Коронавірус, що нищить споживацьке християнство

Одним з потенційних позитивних наслідків COVID-19 для нас є те, що епідемія, ймовірно, знищить споживацьке християнство, принаймні, в короткостроковій перспективі.

І хоча, безумовно, можна багато поскаржитися на те, як швидко ця криза руйнує життя, економіку та всі можливі плани світу, атака вірусу на комфортне християнство може бути чимось, що ми зрештою оцінимо.

Ось три способи, як COVID-19 вбиває споживче християнство:

Очищення церкви від надмірності

Цього Великодня у церквах не буде сімейних фотозон, відточених музичних програм чи різнокольорових батутів. Ніяких шоколадних яєць та великодніх латте-артів в стилі «Христос воскрес!», шикарних дитячих майданчиків, костюмів на замовлення і взагалі більше нічого подібного, що, зазвичай, покликане заманювати прихожан, що стабільно бувають у церкві двічі на рік. Місяці планування найкреативнішої та найпривабливішої великодньої служби в місті остаточно зірвані. Пастори, ймовірно, пригнічені таким поворотом подій, але так точно не має бути.

Чому? Тому що коронавірус швидко усунув надмірності церкви, всі її дзвоники та ліхтарики, все те, що ми змінили з «добре було б мати» на «конче необхідно». Залишилися лише основні речі: Ісус, Слово, спільність, молитва, спів. Залишилася реальність, що церква ніколи не може бути переможена: ми є Христовим тілом і будемо вічно жити з Ним. Те, як ми зараз змушені звершувати наше церковне життя, набуло якогось спартанського відтінку, але те, що тепер є, залишається настільки ж яскравим, як і завжди.

На початку цього місяця Дюк Квон твітнув таку думку: “Що, якщо Бог, за своїм дивним провидінням, переводить американську церкву у режим простоти, відсутності несуттєвого, оновлює її фундаментальну ідентичність як народу Божого?”

Крім того, така «зміна режиму» позбавить багатьох людей, у тому числі пасторів, думки, що церква повинна бути зручною та максимально доброзичливою до споживачів на переповненому ринку розваг. Під час карантину COVID-19 незграбний, невідточений комп’ютерно-церковний досвід, очевидно, не буде найпростішим або найкомфортнішим варіантом того, як люди проводять свої неділі. Це буде контркультурний вибір. І це добре.

Підрив поняття «недільної» віри

Для християн формату «лише в неділю» або «здебільшого в неділю», віра яких багато в чому визначається кількома годинами недільного ранку, COVID-19 – це зміна гри. У час, коли недільний досвід різко зводиться до відео YouTube або Zoom-зустрічі, християни змушені замислитися, як має виглядати віра, коли «ходіння до церкви» неможливе.

Ця криза – це прекрасна можливість для віруючих заново подумати про те, що означає бути християнином кожен день тижня, у кожному аспекті життя. Як в реальності має виглядати християнство у світі, де тепер відсутня найочевидніша річ, що визначає віру – ходіння до церкви? Крім того, необхідність, щоб християни залишалися християнами не тільки в неділю ще ніколи не була такою високою.

Хороша новина – багато християн вже активізували свої творчі здібності, щоб практикувати свою віру у розпал кризи. Та в наступні тижні та місяці – поки все більше людей у ​​нашому оточенні заражаються хворобою, а страх у наших спільнотах зростає – потреба в християнах, що готові служити, стає все більшою.

Усі ми можемо молитися, щоб одним із довготривалих результатів цієї кризи стало відновлення серед послідовників Христа пристрасті жити і любити сім днів на тиждень точно так, як Він – серед своїх сусідів, колег та спільноти усіх тих, хто так само на карантині, де б вони фактично не знаходились.

Виклик віддавати, не отримуючи

Одна з найбільших турбот для церков та пасторів у цей несподіваний період – припинення пожертв членами спільноти віруючих. Особливо для християн-споживачів давання зараз може стати кісткою в горлі – коли немає геть нічого, що вони могли б отримати натомість. Немає до блиску натертого богослужіння та найкращої молодіжної групи для дітей, ніяких пончиків, кави чи піднесеної музики. Лише спрощена версія церкви на екрані власного комп’ютера.

Але якщо прихожани перестають через це давати пожертви, то це лише викриває їх як християн-споживачів, які віддають лише тому, що отримують. Та це не зовсім той стан речей, який мав би бути, чи не так? Ні, ця менш ідеальна форма церкви не повинна бути приводом для припинення жертовного давання, лише тому, що вас не обслуговують так само добре, як, можливо, було ще кілька місяців тому. Церква – це не про задоволення потреб споживачів; вона про християнське служіння одне одному та жертовне збудування Тіла Христа навіть тоді, коли нам це дорого коштує, невигідно чи незручно.

Цей період – це тест на справжню, вірну щедрість. Християнам слід продовжувати давати, навіть коли економічні умови погіршуються, втрата робочих місць нещадно зростає, а інстинкти зашкалюють. Їм також потрібно активізуватися у практичному служінні, знаходячи творчі способи задоволення зростаючих потреб оточуючих, особливо найбільш вразливих до таких змін. Щедрість Божих людей один до одного буде ще більш важливою у найближчі дні.

Дар дискомфорту

Кілька років тому я написав свою книгу «Некомфортно», щоб кинути викликам віруючим протистояти спокусі зручного, споживчого християнства і замість цього взяти на себе віру, яка є дороговартісною, невигідною та незручною. Дискомфорт завжди болісний, будьте певні, але це є також подарунком, що вносить ясність. Правда в тому, що слідування за Ісусом ніколи не було легким (Мф. 16:24; Марк 8:34; Лука 14:27). Учнівство ніколи не повинно було бути споживчим. Церква ніколи не мала бути зручною.

Епідемія COVID-19 змушує нас згадати цю істину. Це стрімко витрушує з нас наше самозадоволення та споживче прагнення комфорту і змушує нас чіплятися за Бога Якова, який є нашою фортецею (Пс. 46: 7).

На хвилі цієї кризи я молюся, щоб церква стала більш стійкою та міцною – зміцненою у вогні дискомфорту і укріпленою новою залежністю від Ісуса Христа, нашого єдиного комфорту чи то в житті, чи то у смерті.

 

Автор: Брет Маккарен

Перекладач – Колесник Катерина

Перекладено з: https://www.thegospelcoalition.org/article/coronavirus-could-kill-consumer-christianity/

Archives

Countdown

днів
-1
-3
годин
-1
-9
мінут
-3
-7
seconds
-2
-2